Osoby przedłużające pobyt

Pasażerowie, którzy kiedykolwiek przekroczyli czas pobytu w USA określony przez urzędnika imigracyjnego na formularzu I-94, nie zostaną wpuszczeni na terytorium Stanów Zjednoczonych. Aby uniknąć zawrócenia do Polski oraz ewentualnego pobytu w punkcie zatrzymań w przypadku braku połączenia lotniczego w najbliższym czasie, pasażerowie muszą pamiętać, że:

  • Wiza nie gwarantuje otrzymania zezwolenia na wjazd do USA. Decyzję o wydaniu pozwolenia na przekroczenie granicy USA podejmuje inspektor imigracyjny w punkcie granicznym.
  • Pozostanie na terenie USA nawet 1 dzień dłużej ponad czas pobytu określony przez urzędnika imigracyjnego na formularzu I-94 powoduje unieważnienie wizy w paszporcie, mimo że termin ważności podany w wizie nie upłynął. Pasażer nie będzie wpuszczony do USA na podstawie takiej wizy.
  • Obywatele polscy, którzy poprzednio przedłużyli pobyt na terenie Stanów Zjednoczonych, muszą starać się o nową wizę w Ambasadzie Amerykańskiej w Warszawie lub w Konsulacie Generalnym USA w Krakowie.
  • Przypominamy o konieczności udzielania zgodnych z prawdą odpowiedzi na pytania konsula dotyczących poprzednich pobytów w USA. Nieotrzymanie wizy jest mniej dotkliwe niż zatrzymanie lub aresztowanie i zawrócenie do Polski przez amerykańskich urzędników imigracyjnych po długim i kosztownym locie.
  • Zatajenie przed konsulem lub urzędnikiem imigracyjnym informacji o poprzednim przedłużonym pobycie uważane jest za świadome wprowadzenie w błąd i prowadzi do dożywotniej odmowy wydania wizy (dotyczy to również wiz imigracyjnych).